duminică, iulie 22contact@streetnews.ro

CAMPANIE DE DONARE DE SÂNGE ÎNTR-UN MALL DIN BUCUREȘTI

Bucureștenii sunt așteptați să doneze sânge, în acest weekend, într-un mall din Capitală, pentru a sprijini astfel spitalele să asigure necesarul de transfuzii, care pentru unii pacienți face diferența între viață și moarte.

Spitalele din București s-au confruntat din nou, la începutul acestei luni cu o criză acută de sânge, aceasta fiind cea mai mare criză de sânge din ultimii ani. Din această cauză, s-au anulat foarte multe operații în spitalele din București și în provincie.

Pentru a veni în sprijinul spitalelor care se confruntă cu deficit de sânge, Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București desfășoară, în perioada 1-3 septembrie, între orele 9.00 și 13.00, pe Esplanada din fața mallului bucureștean Sun Plaza, a cincea ediție a campaniei ”Dăruiește timp, donează sânge”.

”În campania precedentă, din mai 2017, 207 persoane au răspuns apelului și s-au alaturat campaniei. Dintre acestea, 160 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 72 de litri de sange, cantitate care a ajutat la salvarea a 400 de pacienți internați in spitalele din Capitală”, au anunțat reprezentanții campaniei, într-un comunicat de presă.

Bucureștenii care vor să doneze sunt așteptate în Sun Plaza cu cartea de identitate și cu micul dejun consumat (un mic dejun ușor, reprezentat de un sandwich cu carne slabă, legume și fructe consistente). Totodată, celor care donează sânge le este interzis fumatul, timp o oră, înainte și după donare.

Pentru a dona sânge, oamenii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • să aibă între 18 și 60 de ani
  • să aibă greutatea cuprinsă între 50 și 100 de kilograme femeile, și între 60 și 110 kilograme bărbați
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni
  • să nu fie femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea recoltării
  • să nu fi suferit de hepatită, de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epislepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie, peste (-6) drioptrii.

Recoltarea de sânge se va face în condiții sterile, cu instrumente de unică folosință, de către Centrul de Transfuzie Sanguină București. În cadrul fiecărei donări, se recoltează aproximativ 450 de ml de sânge.

Cei care vor dona sânge vor beneficia de un consult medical rapid, pe baza căruia medicii vor decide dacă sunt apți pentru a putea dona.

În această campanie, donarea de sânge va fi benevolă, donatorii nu vor beneficia de bonuri de masă și de adeverințe. Cu toate acestea, un singur donator, în urma a cei 450 de mililitri recoltați, poate ajuta la salvare a cel puțin 3 vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *