luni, iunie 18contact@streetnews.ro

GABRIELA FIREA DOREȘTE DOSARE PENALE PERSOANELOR CARE AU DEZINFORMAT POPULAȚIA

Primarul General, Gabriela Firea, a făcut ieri, 27 septembrie, către Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București,  plângere penală împotriva acelor persoane care au răspândit informații false în ziua de 20 septembrie, când, previziunile Agenției Naționale de Meteorologie anunțau cod galben de furtuni cu pericol de transformare în portocaliu, în Capitală.

Reamintim că, în data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare, (sms, whatsapp, rețele de socializare etc.), s-au vehiculat informații false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunțat oficial, informații care au generat panica în rândul bucureștenilor.

Cercetări în rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Comunicare de informații false

‘Vă solicit să dispuneți cercetări în rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Comunicare de informații false, infracțiune prevăzută și sancționată de dispozițiile art. 404 Cod Penal.

Astfel, având în vedere Informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie ora 17-21 septembrie ora 23.00, emisă de ANM precum și Nota transmisă de Instituția Prefectului Municipiului București nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populației.

Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituția Prefectului Municipiului București, respectiv ‘luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariției unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieții social economice a Capitalei, precum și pentru monitorizarea cu toată atenția a evoluției fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor situații de urgență’ se arată în documentul transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Primarul General subliniază că, prin măsurile dispuse s-a  dorit informarea promptă și corectă a populației despre situația prezentată de către specialiștii în meteorologie și comunicarea măsurilor necesare:

‘Concret, am solicitat tuturor instituțiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecință pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor’. Cu toate acestea, în spațiul public au circulat mai multe mesaje cu conținut alarmant pentru locuitorii municipiului București. Aceste mesaje făceau trimitere la o situație mult mai gravă decât cea prezentată de către autorități ( … )

De asemenea, pe rețelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populația era sfătuită să își facă provizii de produse de primă necesitate — pâine, lapte, apă, etc, precum și informații false potrivit cărora Primarul General a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau și faptul că situația era mult mai gravă decât cea comunicată de Primarul General și au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetățenilor.

Consider că în speță sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de comunicare de informații false prevăzută de art 404 Cod Penal, potrivit cărora ‘comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.’

Obiectul juridic al infracțiunii citate consta în relațiile sociale referitoare la protecția de care trebuie să se bucure siguranța statului.

Elementul material care intra în componența laturii obiective constă în comunicarea sau răspândirea de știri, informații sau date false.

Consider întrunite aceste elemente deoarece prin răspândirea informațiilor citate, false, a fost afectată securitatea națională. Aceste activități au condus la subminarea încrederii în instituțiile statului, crearea de confuzie și panică. Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populației în capacitatea de acțiune a instituțiilor statului.

Consider că efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuțiilor primarului general în acest domeniu în special prin scăderea autorității acestei instituții a statului.

Având în vedere cele menționate, vă solicităm să demarați cercetări în cauza în vederea constatării săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, identificarea persoanelor care se fac vinovate și sancționarea acestora potrivi legii penale’, a precizat Gabriela Firea, Primarul General al Bucureștiului, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *