luni, iunie 18contact@streetnews.ro

GRUP SPECIALIZAT ÎN INFRACȚIUNI DE ÎNȘELĂCIUNE PRIN METODA ‘ACCIDENTUL’ DESTRUCTURAT

Marți, 26 septembrie a.c., polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, au efectuat o percheziție într-un penitenciar de maximă siguranță și au pus în aplicare trei mandate de aducere într-un dosar privind comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune prin metoda ‘accidentul’.

Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că un bărbat încarcerat într-un penitenciar, fiind ajutat de alte persoane aflate în stare de libertate, a contactat telefonic mai multe persoane cu vârste înaintate și, sub pretextul că o rudă apropiată a acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier, a solicitat diverse sume de bani pentru intervențiile chirurgicale la care ar fi urmat să fie supuse rudele persoanelor vătămate.

În acest fel, bărbatul în cursul lunii septembrie a.c., când ar fi contactat telefonic o femeie în vârstă de 80 de ani și prin intermediul unei alte persoane aflate în stare de libertate, a luat de la aceasta suma de 2.900 lei, pe care a pretins-o pentru operația la care ar fi urmat să fie supus fiul victimei, implicat într-un așa-zis accident rutier.

După ridicarea sumei de bani pretinse, la data de 11.09.2017 polițiști din cadrul Secției 20 au prins în flagrant persoana intermediară, față de care a fost luată măsura arestării preventive.

În urma extinderii cercetărilor și documentării activității infracționale a celor doi, a rezultat că în cursul lunilor august-septembrie a.c., folosind același mod de operare, aceștia ar fi indus în eroare alte două persoane vătămate, pe care bărbatul le-a contactat din penitenciar și le-a solicitat sume de bani, iar ulterior femeia le-a ridicat de la victime.

Prejudiciul total creat prin săvârșirea faptelor a fost estimat la suma de 10.000 lei și 800 euro.

Pentru a ascunde traseul sumelor de bani provenite din săvârșirea faptelor erau folosiți intermediari care depuneau sumele de bani ridicate de la persoanele vătămate în contul suspectului.

În urma efectuării percheziției în spațiul carceral au fost găsite și ridicate mai multe înscrisuri și componente ale unor telefoane mobile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de înșelăciune cu bărbatul și femeia în stare de detenție și, respectiv, arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *