joi, iulie 19contact@streetnews.ro

MAI: POLIȚIȘTII CARE LUCREAZĂ ÎN CONDIȚII DEOSEBITE POT FI PLĂTIȚI PENTRU ORELE SUPLIMENTARE

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că polițiștii, care desfășoară activități cu caracter operativ sau neprevăzut, pot fi plătiți pentru orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, fiind vorba despre angajații care se confruntă cu un grad ridicat de risc asupra integrității fizice.

Potrivit MAI, proiectul de ordin supus dezbaterii publice reglementează condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de polițiști, precum și activitățile desfășurate de aceștia.

„Se vor putea plăti orele suplimentare efectuate în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situații de urgență, în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple, în emiterea și evidența permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, atunci când: au un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat; au un grad ridicat de complexitate și dificultate; presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență și/sau gravitate al situației/evenimentului; în situații de catastrofe, calamități, tulburări de amploare ale ordinii și siguranței publice ori alte asemenea evenimente, la creșterea capacității operaționale a unității”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul prevede că munca suplimentară se dispune de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore anual. În cazuri deosebite, se poate aproba prestarea muncii suplimentare peste plafonul de 180 de ore anual, dar nu mai mult de 360 de ore anual, în baza unui raport nominal întocmit de șeful ierarhic.

„Șefii unităților care au calitatea de ordonatori de credite analizează la începutul fiecărei luni situația orelor suplimentare în vederea încadrării în fondurile bugetare alocate pentru plata acestei munci, respectiv în limita de 3% din suma soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă”, se mai arată în comunicatul MAI.

Instituția precizează că această măsură a fost luată, cu caracter de excepție, numai pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne, fiind stabilită prin Legea nr. 79/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în condițiile în care pentru restul personalului bugetar orele suplimentare se compensează numai cu timp liber corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *