marți, iulie 17contact@streetnews.ro

MAJORAREA TARIFELOR LA ENERGIA TERMICĂ CU PÂNĂ LA 33%, APROBATĂ DE CONSILIUL GENERAL.

Consilierii generali ai Capitalei au decis, în ședința de miercuri, să aprobe un proiect prin care Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va putea crește prețurile la energia termică cu aproape 33% față de nivelul actual. Primarul general Gabriela Firea a dat însă asigurări că majorarea nu va fi resimțită de locuitorii Capitalei, diferența urmând să fie asigurată de Municipalitate.

Majorarea prețurilor la energia termică a fost aprobată de aleșii locali cu 28 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” și 7 abțineri.

În deschiderea ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), edilul-șef al Capitalei a dat asigurări că întreținerea nu va crește, ca urmare a modificării tarifului de la RADET. ”Îi asigur pe toți bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea sub nicio formă de suferit, deci factura nu se va modifica la apă caldă și căldură”, a spus Firea, precizând că Primăria va asigura diferența generată de majorare prin creșterea subvenției alocate RADET.

Primarul general a mai explicat că această majorare trebuia aplicată, în contextul în care din 2011 și până acum nu a mai fost ajustată subvenția deși au crescut substanțial costurile la utilități. Totodată, a precizat Firea, Primăria Capitalei trebuie își ia răspunderea de a acoperi prin subvenție majorarea de tarif, pentru că acest proiect social este foarte important.

”Creșterea de preț va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de tva la 5%, conform modificării legii serviciului public de alimentare cu energie termica  nr. 325/2006”, a declarat Municipalitatea, într-un comunicat de presă remis vineri.

Primăria Capitalei a mai subliniat atunci faptul că actualizarea preţului la gigacalorie ”este imperios necesară, fiind impusă de mai mulţi factori, printre care modificarea preţurilor de cumpărare la materiile prime şi materiale, aplicarea preţurilor diferenţiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale preţurilor la electricitate, apă sau combustibili”, în contextul în care tariful pentru transportul și distribuția agentului termic nu a mai fost actualizat din 2011, ”ceea ce a avut drept consecință pierderi economice ale regiei, care au crescut de la an la an şi care au dus la îngreunarea situaţiei instituţiei”.

Municipalitatea a mai arătat că în acest an au fost dispuse o serie de măsuri pentru redresarea economică a RADET şi aducerea regiei într-o situaţie stabilă bazată pe principii comerciale normale unei economii de piaţă.

”Informaţiile  extrase de pe  site-ul  Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) din documentul denumit ”Date privind situaţia serviciilor publice de alimentare cu energie termică la data de 31.12.2016”, arată că în România, în serviciu public de alimentare cu energie termică, preţul pe gigacalorie plătit de bucureşteni este cel mai mic din ţară”, subliniază Primăria Capitalei.

Potrivit aceleiași surse, în urma întâlnirii de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) între reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, Electrocentrale SA (ELCEN), RADET București și cei ai Primăriei Capitalei, s-a convenit ca RADET să prezinte la ANRE o hotărâre a CGMB cu avizarea de principiu a prețului majorat pe care RADET îl solicită pentru anul în curs.

Tarifele recalculate la 1 iulie 2017 prevăd o creștere cu până la 33% față de prețurile în vigoare, care au fost aprobate prin hotărâre de consiliu în 2011, respectiv:

– creștere cu 32,88% a prețului pentru transportul și distribuția energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, până la 141,17 lei/Gcal, față de 106,24 lei/Gcal, cât este în prezent

– creștere cu 31,79% a tarifului pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar, până la 80,39 lei/Gcal, cu aproape 20 lei mai mult față de nivelul actual.

”Aceste costuri au fost modificate numai pe baza creșterii prețurilor de producere a energiei termice, neluând în calcul și creșterile procentuale ale pierderilor tehnologice”, precizează RADET.

”Principala argumentație” a cererii RADET de creștere a prețurilor la energia termică are la bază ”deciziile ANRE prin care se modifică prețurile de producere a energiei termice furnizate de SC ELCEN SA, SC Vest-Energo SA și SC CET Grivița SRL, decizii ce aprobă prețuri unice pentru toate categoriile de consumatori (casnici și non-casnici) începând cu 1 iulie 2017”. Prețurile unice aprobate sunt cuprinse între 193,51 lei/Gcal și 194,81 lei/Gcal și sunt mai mari cu până la 30% față de 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *