duminică, iulie 22contact@streetnews.ro

MARIA GRAPINI, REACȚIE DE LA BRUXELLES: ‘ÎNDEMNUL PUBLIC FĂCUT DE SUA MI SE PARE ABSOLUT IEȘIT DIN CADRUL DIPLOMAȚIEI ȘI AL RESPECTULUI RECIPROC!’

Aflată în Parlamentul European, la început de nouă sesiune parlamentară, umanista Maria Grapini a avut o reacție imediată la comunicatul Ambasadei SUA din România, privitor la propunerile ministrului Tudorel Toader pe noile legi ale Justiției.

‘Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România se bazează pe angajamentul față de valorile democratice, buna guvernare și consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creșterea securității și prosperității noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție. Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale’ se arata într-un comunicat al Ambasadei SUA

Europarlamentarul PPU-sl s-a declarat surprins de noua atenționare publică americană, în condițiile în care vorbim de parteneri strategici și de o diplomație de înaltă clasă.

‘Nu văd locul și rostul unor asemenea reacții, în public, în ochii întregii lumi, când vorbim de parteneri de cursă lungă, care au în spate ani de încredere solidă și de proiecte de anvergură! Nu apăr Guvernul, nici pe ministrul Justiției, apăr România și imaginea ei, aici și oriunde. Mi-a atras deja atenția un coleg, că americanii ne-au tras din nou de urechi și că se amestecă în subiecte interne românești, că doar știrile circulă… Consider că suveranitatea României e sfântă și că astfel de poziții oficiale nu sunt de bun augur. Oricum, dacă e să intru în subiect, sunt propuneri de modificare ce vizează un set de legi, nu sunt legi promulgate! De când Ambasada SUA comentează idei, sugestii, propuneri? Că la noi se poartă un război dur pe pierderea sau câștigarea puterii absolute în Justiție o știm, dar se poartă intern, între ‘interni’. Suntem un stat suveran, independent și membru cu drepturi depline al UE! Îndemnul public făcut de SUA, de a combate propunerile, mi se pare absolut ieșit din cadrul diplomației și al respectului reciproc între două state! Chiar săptămâna aceasta, am adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, legat de subiectul separării puterilor in stat, răspunderea magistraților și numirea procurorilor. Voi face public răspunsul, dar, până la urmă, suveran în legiferare este Parlamentul național. Este o propunere făcută transparent și argumentat de către ministrul Justiției și va urma dezbaterea în Parlament’, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *