duminică, iulie 22contact@streetnews.ro

OPC – LABORATORUL COFETĂRIEI SILVIAN, BOMBĂ ALIMENTARĂ

Din primele informații, inspectorii au descoperit coloranți expirați de 16 ani, E-uri necomunicate consumatorilor, cu potențial extrem de periculos, condiții de depozitare neconforme, proceduri nesigure și produse cu potential periculos În acest moment toate produsele sunt retrase de la vânzare.

Horia Constantinescu, directorul OPC Constanța, a precizat că toate prăjiturile conțin E-uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare și atenție a copiilor.

Coloranții sunt substanțe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare și includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanțe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare și care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caractersitice în alimentație. Preparatele obținute din produse alimentare și din alte materii prime comestibile naturale obșinute prin extracție fizică și/sau chimică conducând la o extracție selectvă a pigemenților în raport cu constituenții nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranți.

Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor.

Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În anul 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul „poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.

S-a dispus oprirea temporara a prestarii de servicii.

Se face propunere de suspendare a activității până la 6 luni, se opresc definitiv și se retrag din circuitul consumului uman produsele aflate în afara datei durabilității minimale (expirate).

De asemenea, se opresc temporar produsele aflate în vitrina asistată cu prezumția că în compoziție se află ingrediente expirate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *